Als er één ding is dat we nooit en te nimmer met een voetbalshirt doen dan is het wel dat we ‘m weggooien. Alleen als het shirt helemaal niet meer bruikbaar is verdwijnt het in de prullenbak en anders gaat ‘ie over van vader op zoon, oom op neefje, of broer op broertje. En als we ‘m niet doorgeven aan iemand anders dan bergen we ‘m wel op en bewaren we het geliefde shirt als souvenir. Het voordeel van veel shirts is dat ze duurzaam zijn. Goede kans dat je nog wel een shirt in huis hebt dat nu als klassieker kan worden beschouwd. En het shirt mag vandaag de dag al wel wat ouderwets ogen, ze ziet er met een beetje liefde en zorg nog altijd goed uit voor d’r leeftijd.
Duurzaamheid voorop
Dat een beetje voetbalshirt wel wat mag kosten is dan ook niet geheel zonder reden. De meeste voetbalshirts gaan namelijk generaties lang mee en zijn gericht op duurzaam gebruik. Een deel van de shirts is weliswaar niet meer helemaal van deze tijd, maar dan verdienen ze alsnog de status van klassieker. Wat dat betreft is het niet zo gek dat veel shirts aan de prijzige kant zijn. De moderne voetbalshirts zijn daar geen uitzondering op, want van zo’n beetje elk hedendaags shirt straalt de klasse ervan af. De materialen waarvan het moderne shirt is gemaakt voelen vaak haarfijn aan en ook de details in de mouw, kraag en zelfs de binnenzijde van het shirt maken indruk. Wel zien we een stevige tendens in dat voetbalshirts steeds strakker en lichter worden in vergelijking met shirts van pakweg 15 of 20 jaar geleden.
Voetbalshirts vergaan nooit
In de jaren ‘90 waren de shirts nog ruimzittend en hadden ze het liefst een kraag à la Éric Cantona. Tegenwoordig zijn die grote kragen verleden tijd en moet het voetbalshirt zo licht mogelijk aanvoelen. Grote sportmerken als Adidas, Nike en Puma beschikken daarom elk over een laboratorium dat ervoor bedoeld is om shirts te ontwikkelen die zo weinig mogelijk belasten. Maar ondanks alle verschillen tussen hedendaagse en retro voetbalshirts hebben ze in elk geval één ding met elkaar gemeen: over 10, 20, 30 jaar moet het voetbalshirt nog altijd in de kast hangen. Om zo op wedstrijddagen nog steeds te worden gedragen of op z’n minst gebruikt te worden als geluks souvenir. Want een beetje voetbalshirt vergaat nooit.